SM U19 2010

Alexander Westholm och Benjamin McCabe

I helgen samlades Sveriges bästa juniorer i snooker för att tampas om mästerskapstiteln i klassen under nitton år. Tolv deltagare, en del väldigt unga, hade samlats på lördagen för att kämpa om semifinalplatserna. Den som såg starkast ut under gruppspelet var Bairaq Al-Urfy som gjorde en stark insats på Malta för några veckor sedan. Han gjorde ett antal breaks över fyrtio men såg ändå nästan ut som om han konserverade sina krafter till söndagen. Liksom i damklassen befolkades finalspelet av de förväntade favoriterna, i den ena semifinalen mötte just Bairaq Alexander Westholm, och i den andra ställdes Simon Lindblom mot Benjamin McCabe.

Det gick snabbt att konstatera att Bairaq inte kunde komma upp i förväntad standard, Alexander kunde istället tämligen ohotad vinna med klara 3-0. Alexander har ju alla förutsättningar att bli riktigt bra och vann välförtjänt med stabilt spel. Ben hade däremot förmodligen sovit riktigt gott under natten då han öppnade sin match med blixtrande ”pottar” och fokuserat spel. Även han vann välförtjänt med 3-1.

I finalen fortsatte Ben med sin ”blixtsnooker”, det small ordentligt i både hörnhål och miljöer, och första framet kröntes med ett break på 47 av honom. Han fortsatte att spela mycket bra och Alexander försökte med ett defensivt spel hejda anstormningen. Spelet mattades av successivt allteftersom matchen drog ut på tiden, men till slut stod ändå Ben där som den yngste mästaren någonsin i klassen. Slutsiffrorna skrevs till 4-2 och den lille Göteborgaren med den stora talangen kunde bärga hem sin största titel hittills under karriären. Någonting säger undertecknad att det kommer att bli åtskilligt mer. Avslutningsvis vill jag passa på att tacka Johnny Eriksson som gjorde ett uppoffrande arbete som tävlingsledare under helgen, samt Johan Hansson som förtjänstfullt dömde damfinalen på söndagen.

 

Martin Söderberg