Ranking 10 (Klass 2) & Ranking 11 (elit/topp48) 2009-2010

I helgen arrangerade Kungsholmens Biljardklubb två parallella tävlingar på Snookerhallen på Krukmakargatan i Stockholm. De båda klasserna samlade ett tjugotal deltagare vardera och stämningen var som vanligt familjärt avslappnad. När krutdammet hade skingrats hade det vaskats fram fyra stycken semifinalister i respektive klass. I klass 2 mötte Morgan Eiderbo debutanten Saad Salim Aziz som hade tagit sig ända från Vetlanda för att delta i tävlingen. Morgan gick segrande ur en jämn fight och, enligt egen utsago, med en stor portion tur. Mikael Aldén, som tävlat sparsamt den senaste tiden och därmed sjunkit så lågt på rankingen att han nu får tävla i den lägsta klassen, spelade sin semifinal mot Arman Souzankar. Arman stred på tappert men Mikael var helt enkelt numret större, klara 2-0 här.

I elitklassen mötte Magnus Westerlund förhandsfavoriten Farhan Mirza. Matchen var ganska snart över då Farhan egentligen inte gav Magnus någon riktig chans, och segersiffrorna skrevs till odiskutabla 4-0. I den andra semin möttes den förre detta svenske mästaren Mats Eriksson och Andreas Svedstedt. Matchen var tämligen medioker och bägge spelarna kämpade för att få till något spel överhuvudtaget. Mats kunde efter en ganska segdragen historia vinna med siffrorna 4-1.

I klass 2-finalen möttes alltså Morgan Eiderbo och Mikael Aldén. Morgan visade upp en god moral och kämpade på tappert genom hela matchen, men när Mikael fick igång sitt spel efter en trevande start så blev utgången mer och mer given. Mikael klämde bland annat till med ett fint break på 44 i det andra framet, och det var ganska uppenbart att den här killen bör befinna sig betydligt högre upp på rankingen. Slutresultatet skrevs till klara 3-0.

De två senaste årens svenska mästare möttes i elitfinalen, Mats Eriksson mot Farhan Mirza. Matchen blev en svängig historia och Farhan förmådde inte riktigt plocka fram det spel som stundtals gör honom outstanding i Sverige. Spelarna följdes åt till 3-3 och det avgörande skiljeframet såg Mats gå upp i en ledning med ett trettiotal poäng när endast en röd var kvar på bordet. Farhan samlade dock ihop sig i en sista kraftansträngning och med en stilig avrensning avgjorde han matchen definitivt. 4-3 efter en tight match alltså, och just nu är det nog bara Mats som kan utmana Farhan inom Sveriges gränser.

KBK gratulerar Farhan och Mikael, och passar också på att tacka Johnny Eriksson och Simon Lindblom för deras domarinsatser i semifinalerna. Som en liten avslutande fotnot kan man notera att Johnny fick praktisera sina domarkunskaper då han mötte just Mats Eriksson tidigare i tävlingen. Den sistnämnde klämde till med två fina breaks på 75 respektive 68, mycket bollplock alltså, vilket inte hindrade Johnny från att vara ytterst nära att plocka ett frame i den matchen.

 

Martin Söderberg