Mats Eriksson vinner Snooker – SM!

 

Mats Eriksson

Helgens svenska mästerskap i snooker samlade som vanligt ett starkt startfält där dock fjolårets finalister lämnade ett tomrum efter sig. En som däremot gjorde comeback var Farhan Mirza som i de förras bortavaro var den senaste mästaren. Gruppspelet var utformad som en dubbelcup vilket bäddade för en del intressanta returmöten, en del fick revansch och andra fick visa att det första resultatet inte var någon tillfällighet. Till kvartsfinalerna hade de på förhand tippade favoriterna kvalificerat sig, kanske med något undantag.

Christopher Koba

Jimmy Magnusson

Även kvartsfinalerna förlöpte utan större överraskningar, kanske med undantag för Douglas Appelbergs vinst mot Nils Böhling som såg så stark ut på senior SM härförleden. Matchen var enligt rapporterna riktigt bra och innehöll en del riktigt bra breaks. I semifinalerna möttes Farhan Mirza och attackspelaren från Västerås, Christopher Koba. I den andra drabbade Mats Eriksson samman med en formstark Jimmy Magnusson. Christopher tog genast kommandot med att vinna de första två framen, Farhan såg mer och mer frustrerad ut då lägena uteblev tack vare ett tight defensivspel från motståndaren. Farhan jobbade sig dock undan för undan in i matchen och gick upp till 3-2. Christopher studsade emellertid tillbaka och matchen gick till ett avgörande frame, Farhan fick den bästa chansen och med ett break på 34 fick han den ledning han sedan kunde bevaka framet ut. Det är väl bara en tidsfråga när Christopher spelar sin första final, han var nära den här gången och tiden talar ju för honom också. Den andra semifinalen blev också dramatisk, och även här följdes spelarna åt till ett avgörande frame. Mats tog dock fram sin rutin och kunde stänga matchen genom stabilt spel. Även Jimmy gjorde en mycket bra turnering och har blivit mer komplett i sitt spel genom åren.

Douglas Appelberg

 

Farhan Mirza

I finalen möttes alltså Farhan Mirza och Mats Eriksson, och i kraft av tidigare meriter var ju Farhan favoriten på papperet. När Farhan hade tagit ledningen med 5-1 och bland annat gjort tävlingens första century, så var det väl ingen som trodde att Mats skulle ha någon chans längre i den här finalen. Men den fåtaliga publiken fick uppleva den kanske värsta upphämtningen i snookerns historia i Sverige! Mats, som kanske slappnade av lite med ryggen mot väggen började spela bättre och bättre, och Farhans spel kom av sig helt. När Mats hade kvitterat till 5-5 hade oddsen svängt och när han sedan kunde defilera in i mål var åtminstone undertecknad inte förvånad längre. Mats Eriksson heter den nye mästaren på snookertronen, och vi är väl många som unnar den ödmjuke killen en stor framgång! Grattis Mats!

 


Martin Söderberg Snookerkommittèn