Juniorerna tar kontroll (nästan) i Ranking 5

Säsongens femte rankingtävling i snooker började med en ganska ovanlig situation. Två spelare i samma match dök inte upp! Konsekvensen var att Bairaq Al-Urfy fick vänta ganska länge på sin nästa match. Bairaq var en av de juniorer som var med i tävlingen. 5 av tävlingens 7 juniorer vann minst en match och två av dem kom hela vägen till semifinalerna. Snookerfamiljen Czarnecki från Mora representerades av ett jämställt lag på två kvinnor och två män.

 

Efter lördagen hade man fyra finalister: Jacob Godin Forsberg, Andreas Svedstedt, Suleman K Salam, och Bairaq Al-Urfy.

Jacob Godin Forsberg

Andreas Svedstedt

Suleman K Salam

Bairaq Al-Urfy

 

Den första semifinalen blev en lång och jämn kamp mellan Jacob Godin och Suleman K Salam. Efter c:a 3 timmar lyckades Suleman ta sig vidare till finalen med 3-2.

 

Den andra semifinalen mellan Andreas Svedstedt och Bairaq Al-Urfy blev en snabbare historia där Andreas vann 3 raka frames. Bairaq försökte komma igång i tredje framet och tog ledningen fram till färgerna. Men då vaknade Andreas till och sänkte färgerna för att vinna på svart.

 

Finalen började med ett par frames av mycket hög kvalité. Det första gick till Andreas efter att Suleman sänkte rosa när han behövde en snooker. Det andra framet gick också till Andreas efter respotted black. Plötsligt efter det kunde ingen av spelarna spela bra och tredje framet bjöd på många oväntade missar och låga serier. Andreas vann det tredje framet och kunde gå på en kvarts paus med en trygg ledning på 3-0. Suleman kom tillbaka efter pausen med ny energi och nya idéer. Han tog det första framet med 72-16. Det var det första framet som Andreas förlorade i hela tävlingen. I femte framet gjorde Suleman ett 30-break och några till serier och Andreas hade ingen chans när det stod 76-8. Suleman vinner även det sjätte framet och ställningen är nu 3-3. Andreas hittar plötsligt snookerproffset i sig och börjar matchens sista frame med en 52-serie. Suleman kommer tillbaka och behöver 35 för respot med 35 på bordet. Han gör röd och svart, men missar gul. Andreas sänker gul och nu behöver Suleman foulpoäng. Efter ett antal försök börjar istället Andreas lägga snookers och Suleman ger bort lite poäng och så småningom ger han upp matchen. Andreas tar sig in i elitgruppen med denna vinst.

/nikos dimitrakas