Kungsholmens Biljardklubb (KBK)

Om KBK

Kungsholmens Biljardklubb (Reg.nr. Rf. 19689)

KBK:s hemmaarena är Snookerhallen (Krukmakargatan 34, Stockholm). Fram till oktober 2008 var KBK:s hemmaarena Biljardpalatset (St Eriksgatan 52, Kungsholmen, Stockholm)

Historia

Klubben bildades på hösten 1977 och samma år som Biljardpalatset återuppstod efter tre års törnrosasömn. Med 30 år på nacken så är vi klart äldst i Stockholm och närmaste veteran är Västerås BS. Trettioårsjubileum borde det ju vara och vi kanske skulle ha en tävling med namnet ”Delta 4”! Delta 3 hette nämligen den första tävlingen som arrangerades. Delta hembiljard var sponsor och trean gällde för klass 3 i pool.

Det har arrangerats åtskilliga tävlingar i KBK:s namn; SM i 8-ball, 9-ball, 14.1 och rotation (om nu nån fortfarande vet vad rotation är!). Bra drag var det också på ungdomsverksamheten och killar som Benke Björkman, Michael Hallgren och Niclas Bergendorff har alla fostrats på ”Palatset”. De sistnämnda två tillhörde dock en klubb som hette Karla BC. De ideella resterna ifrån ”kånkade” Karlabiljarden. Carambole var fortfarande en sport med ”drag” i och spelare från fyra klubbar fightades i olika tävlingar. KBK var bra under några år och utmanade faktiskt BK Borgen med familjen Blomdahl i spetsen vid inte bara ett, utan två lag-SM! Bättre än silver blev det dock aldrig.

Ett par galor har KBK varit med och fixat varav den med Jim Rempe var klart bäst på alla sätt och vis. Biljardpalatset kokade av spelare, det var sammanlagt 128 anmälningar i olika pool-klasser och som avslutning åtta timmars matchspel med Rempe. Först ut var en staffetmatch. Jim Rempe mot de nio bästa spelarna vi kunde skaka fram. Nineboll var spelet och medan Rempe körde på så byttes motståndarna ut efterhand som dom ”släppt in” tre nior. Slutresultat: Rempe - Sverige 27-9. Därefter blev det 14-1 match med Västerås stjärna Clabbe Danielsson som motståndare. Det var hårt men Rempe vann bekvämt med 125-79. Avslutningsmatchen var höjdpunkten! Bäst av 21 upplägg i nine-boll och med BK Örnens Sam Petersen i vår ringhörna. Rempe vann igen, nu med 11-9.

Nick Warner var en annan stjärna som var här, men just den veckan var det så himla kallt. Det var -30 i sju dagar och rätta stämningen infann sig inte riktigt. Nick Warner såg som gladast ut när han blev avvinkad och tog tåget söderut.

Så småningom lades pooltävlingarna ned mer eller mindre helt och hållet. Man kan väl säga att en eller annan tävlingsledare var ”mätt”. Carambolen trampade på in i mitten av åttio-talet medans ett nytt spel hade dykt upp och pockade på intresse. Snooker var hett på tv och första bordet monterades upp på Palatset 1982 och sen kom det ett till varje år tills vi hade fyra stycken och då gick det ju galant att köra tävlingar. På den vägen blev det att KBK sysslade med Snooker och Carambole medans poolspelarna flyttade till Masters på Odenplan.

Bästa snookermatchen någonsin spelades på Palatset 1986 och nu menar vi ju Sverige förstås. Kanadensarna Jim Wych och Alain Robidoux var inbjudna till uppvisningsmatch. Det var bäst av nio frames och redan i första rök hallrekordet! Jim Wych fick ihop en serie på 109 vilket var första hundraserien som gjorts på Palatset. Alain Robidoux ryckte till 4-2 med ett ”maximum” break, 147 alltså och taket höll på att trilla ner av jublet! På den tiden fanns ett bord på övervåningen och det var ringside och nedsläckt runt om. Det var alltså bättre förr! Ja i alla fall så har ingen varit i närheten av 147 här i svedala de senaste 20 åren. Bengt Björkman är KBK:s överlägset bäste spelare genom tiderna med sju snooker-SM och hyggliga poolmeriter men inte ens han har varit nära 147 på träning. Också KBK har haft sin törnrosaperiod, nittiotalet innebar inte särskilt mycket aktivitet, snooker tog det mesta intresset under några år, men inte på Palatset utan på Stockholms Snooker Sällskap som låg ett par kvarter bort.

1998 kom snookern med i Bf. som egen sektion och efter hand har också KBK vaknat till liv. Men det är fortfarande snooker som gäller och det brukar vara ca. fyrtio klubbmedlemmar per år, varav nästan alla med spelarlicens. Nu när det finns en hemsida också så tycker vi ju verkligen att vi är med i matchen igen!

Kim Hartman